De ce avem nevoie de un logo vectorial pentru brandul nostru?

In relația cu clienții, atunci când nu se impunea crearea unei identitati vizuale pentru afacerea lor, ci utlizarea unei existente, am ajuns de multe ori la aceasta intrebare: „aveți un format vectorial pentru logo-ul dumneavoastră?” Majoritatea clienților nu cunosc sensul acestei intrebări. De aceea voi explica în rândurile de mai jos importanța și necesitatea unui logo în format vectorial.

Sigla companiei, pe care o vom numi în continuare Logo – transmite o mulțime de mesaje: brandul dumneavoastra, capacitatea dvs. și chiar segmentului către care vă adresați. Caracterele alese (type), imaginile și culorile joacă un rol esențial în modul în care un client v-ar putea percepe. De aceea este important să alegeți logo-ul corect.

Mai mult decât atât, este important să îl aveți în tipul de fișier corect. Un logo vectorial, este preferat de mulți designeri și companii.

Ce este un logo vectorial?

Explicația stiințifică și greu de înțeles este următoarea: „grafica vectorială este un procedeu prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice prin care se determină poziția, lungimea și direcția liniilor folosite în desen. Imaginile vectoriale sunt complementare imaginilor bitmap, din grafica raster, în care imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli.” – Wikipedia

Fișierul păstrează într-o formă matematică informații despre linii, formele și culorile care alcătuiesc imaginea. Ce înseamnă asta? Indiferent de tipul de afișare, imaginea își va păstra calitatea.

Ce trebuie să rețină beneficiarii? Logo-ul vectorial este salvat în fișiere de tipul: AI, EPS, SVG su PDF. Niciodată nu vom regăsi grafică vectorială în fișiere de tipul: JPG, PNG, BMP.

Grafică vectorială versus Raster

Un alt tip de grafică digitală de care probabil ați auzit este Raster. Aceasta conține o matrice de pixeli în locul în locul informației matematice compusă din puncte, linii și curbe.

Imagini Raster sunt și pozele pe care le facem cu un aparat de fotografiat. După cum bine știți, acestea pot fi micșorate, dar niciodată mărite. În cazul în care vom încerca să mărim o poză, pixelii care deja sunt înmagazinați în informație se vor mări până acolo unde vor fi vizibili ca niște pătrățele de culoare.

Avantajele graficii vectoriale

De ce ați dori să utilizați grafica vectorială, atunci când rasterul pare să fie mai comun? Totul se rezumă la diferența lor principală – pixeli vs. puncte – care dictează de ce vectorul este superior pentru logo-uri.

Scalabilitate

Scalabilitatea, în sensul modificării dimensiunii, reprezintă avantajul numărul unu al utilizării graficelor vectoriale este scalabilitatea. Cu logo-uri vectoriale, îl puteți scala în sus sau în jos atât cât doriți, fără a pierde calitatea. Nu veți pierde claritatea chiar dacă măriți de multe ori. Imaginați-vă o imagine cât o cutie de chibrituri care trebuie mărită pe un banner de 3 x 3 metri. Pixelii care compun acea imagine vor deveni, fiecare în parte, de mărimea acelei cutii de chibrituri. În loc de o imagine „sharp”, clară, vom avea o matrice compusa din cutii de chibrituri, fiecare având margini clare, vizibile și alte culori.

Cu logo-uri rasterizate, veți vedea pixelii dacă măriți prea mult, ceea ce îl face să-și piardă claritatea. Pe măsură ce pixelii formează linii curbe, veți vedea unele gri și de culoare deschisă pe margini. Acestea dau iluzia de curbe.

Acesta este motivul pentru care grafica vectorială este de preferat pentru logo-uri. Va trebui să vă plasați sigla pe panouri publicitare, cărți de vizită, postere și multe altele. Dacă aveți nevoie de logo-ul dvs. pe un dirigim, grafica vectorială se va ocupa de asta pentru dvs.

Va trebui să vă asigurați că logo-ul dvs. rămâne clar și clar pentru toate aceste medii. Altfel, ai putea risca să ai o imagine neprofesională.

Flexibilitate

În orice software bazat pe vectori, se poate exporta fișierul în orice tip de grafică de care avem nevoie. Aceasta include AI, EPS, SVG și chiar PDF, dar în afară de acele formate bazate pe vectori, se poate exporta și în orice format raster, inclusiv PNG, JPEG, GIF, TIFF și așa mai departe.

Acest lucru este util atunci când designerii de logo trimit fișierul către clienții lor. Deoarece mai multe programe acceptă tipuri de fișiere bazate pe raster, acestea vor putea să le vizualizeze fără a fi nevoie de programe bazate pe vectori. Puteți chiar să le trimiteți un fișier PDF și vor putea vedea sigla cu un cititor PDF.

Deoarece formatele raster pot păstra cea mai mare parte a calității siglei vectoriale, clienții vor putea să-l vadă ca în mod normal, cu excepția cazului în care încearcă să îl mărească sau să îl micșoreze.

Editabil

Pentru designeri este destul de ușor să editeze fișierele vectoriale. Acest lucru este important atunci când designerul are de-a face cu clienți care doresc modificări sau când se apropie de termenul limită. Un proiect poate necesita revizuiri diferite, dar cu programe bazate pe vectori, este ușor să facem corecții pe o grafică deja realizată.

Se pot schimba culorile, muta elemente și altele într-o clipă. Puteți face corecturi rapide sau modificări extinse. Pentru fișierele vectoriale cu date în format ASCII, este ușor să le edităm textul, fontul utilizat, cu instrumentele de editare a textului. Se pot elimina, adăuga sau edita elemente individuale fără a le afecta pe celelalte din imagine.

Mediul de imprimare

Doriți un logo care să poată fi tăiat din autocolant la cutter-plotter? Aveți nevoie de format vectorial. Doriti sa realizati un logo volumetric? Aveți nevoie de logo vectorial. De asemenea, maținile pentru broderii, gravat, embosat folosesc vectori.

Limitare

Deși pare soluția ideală, grafica vectorială are limitări. Una din cele mai importante este imposibilitatea de a realiza texturi. Astfel, dacă doriți o pată de culoare in degradeu, semitransparență sau o textură de lemn spre exemplu, acest lucru implică combinarea vectorului cu imagine raster. Din acest moment vom avea limitările care vin cu rasterul.

Ți-a plăcut acest articol?

Share on Facebook
Share on Linkdin

Lasă un comentariu

Scroll to Top